Festival súčasného tanca Bratislava v pohybe otvára Teresa Nieto

03.10.2013 Bratislava

Bratislava 3. októbra (TASR) - Španielska pedagogička, choreografka a tanečnica Teresa Nieto s dielom Petí Comité dnes otvorí 17. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. V rámci neho sa počas celého mesiaca v hlavnom meste predstavia slovenské a zahraničné súbory z Českej republiky, Slovinska, Španielska, USA a Belgicka. O tanečný zážitok roka sa má postarať hlavná hviezda. Tou je tanečná skupina Ultima Vez z Belgicka a choreograf Wim Vandekeybus. Svoje drsné, brutálne, hravé a ironické predstavenie Čo si telo nepamätá odtancujú v sobotu 5. októbra.

Českú republiku na festivale reprezentuje súbor ProArt Company s predstavením String Quartets (18.10.) a Lenka Vagnerová & Company s projektom Jezdci (19.10.). Na českej tanečnej scéne získalo toto predstavenie, ktoré odkrýva tému tolerancie, schopnosti človeka existovať v symbióze s ostatnými živými organizmami na našej planéte, cenu Tanečná inscenácia roka 2013.

Slovinský súbor EN-KNAP v Bratislave predvedie tanečný koncert OTTETTO. Choreograf Iztok Kovač predstavenie založil na Oktete, 16-minútovej hudobnej lahôdke Igora Stravinského z roku 1923. Diváci si ho môžu vychutnať (20.10.) v interpretácii piatich tanečníkov a ôsmich hudobníkov. Festival uzavrie 28. októbra titul Bastard - prvá časť trilógie projektu newyorského choreografa slovenského pôvodu Pavla Zuštiaka a Palissimo Company. Pavel Zuštiak a tanečník Jaro Viňarský boli za svoje spoločné dielo v tomto roku nominovaní v New Yorku na Bessie Award.

Bratislava v pohybe poteší priaznivcov súčasného tanca aj novou produkciou Epic z dielne slovenských Debris Company (6. a 7. 10.). Nové tanečno-hudobné predstavenie Fuga uvedie (17. 10.) Divadlo elledanse a tanečný súbor Divadla Nová scéna odpremiéruje (26.10.) titul Traja spolu, ktorý spája práce troch tvorcov - Lukáša Timuláka, Borisa Nebylu a Mária Radačovského. Novou premiérou From Side of a Man From Side of a Woman v choreografii Jozefa Fručeka prispeje do festivalového programu (27.10.) banskobystrické Divadlo Štúdia tanca.

Festival prebieha v priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla, Divadla Nová scéna, Divadla elledanse a v A4. V rámci sprievodného programu si Bratislavčania užijú tiež tradičný Tanec v uliciach a na študentov a tanečných profesionálov čakajú dva workshopy, ktoré organizátori pripravili v spolupráci s Vysokou školou múzických umení.
 
 
 

Vyberte región